Welke landen zijn ontzettend veel bezig met het ontwikkelen van zonne energie in de wereld?

Deze drie landen hebben de meest residentiële en industriële zonne energie eenheden ter wereld, omdat ze ‘s werelds grootste overheidsprikkels voor hernieuwbare energiesystemen hebben. In Japan en Duitsland zijn de netgebonden eenheden het populairst, terwijl ze in de VS – de niet-netgebonden eenheden – het meest populair zijn. Japan en Duitsland hebben de leiding in termen van geïnstalleerde panelen per persoon.

Duitsland heeft ongeveer 1.500 MW aan PV-eenheden geïnstalleerd in het hele land, wat neerkomt op ongeveer 1% van de totale elektriciteitsproductie in het land. Voorspeld wordt dat dit aantal in 2050 zal zijn opgelopen tot 25%.

China

China produceert 30% van de zonne-energie in de wereld. Op dit moment is de capaciteit van de geïnstalleerde panelen in China ongeveer 50 MW. De regering is van plan om deze aantallen te verhogen tot 20 GW in het jaar 2020 (de voorspelling is dat hernieuwbare energie 15% van de totale energie van het land zal produceren in het komende decennium).

Australië

Australië produceert momenteel meer dan 100 MW aan PV opgewekte energie (dat is slechts 0,1% van de totale elektrische productie van het land). Australië is perfect voor fotovoltaïsche installaties, dus waarom is ‘zonne-energie’ hier niet populair? Dit komt omdat deze systemen hier zeer kostbaar zijn. Het land is van plan om een van de grootste zonne-installaties te bouwen, die 450 MW aan stroom zal produceren, genoeg om 45.000 huizen van stroom te voorzien.

Canada

Canada gebruikt PV-energie voornamelijk voor ruimteverwarming en waterverwarming. Het heeft meer dan 15.000 residentiële en meer dan 300 industriële zonne-water-verwarmingssystemen. Canada gebruikt voornamelijk stand-alone off-grid units.

Israël

Israël heeft geen olie en gespannen relaties met de buren die dat wel hebben. Ze zijn op zoek naar duurzame energieoplossingen om onafhankelijk te worden. Het land heeft veel zonneschijn en gebruikt de zonne-energie vooral voor waterverwarmers.

Kenia

Zonne-energie wordt ook veel gebruikt in ontwikkelingslanden. Er is bijvoorbeeld een grote markt voor fotovoltaïsche eenheden in Kenia, waar klanten gebruik maken van instapmodules voor hun behoeften.

India

India maakt gebruik van zowel gridgebonden als off-grid systemen. India maakt ook gebruik van de kracht van de zon in zonnekokers, waterverwarmers, waterpompen en off-grid straatverlichtingssystemen. Het grootste deel van het land heeft geen toegang tot een elektriciteitsnet, waardoor zonne-energie hier erg praktisch is. Meer dan 16.000 PV-systemen voor woningen op het platteland zijn gefinancierd.